The Pilates Elders: Romana Kryzanowska

Η Romana Kryzanowska ήταν το μοναχοπαίδι μιας βαθιά καλλιτεχνικής οικογένειας. Γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου 1923, σε μια πόλη κοντά στο Detroit. Χωρίς αμφιβολία, η Romana υπήρξε η πιο πιστή από όλους τους Elders των Joseph και Clara Pilates. Ο σχετικά πρόσφατος θάνατός της στις 30 Αυγούστου 2013 ήταν μια μεγάλη απώλεια για όλη την κοινότητα του Pilates.

Πιστή στη μέθοδο του Joe

Κατά την άποψή μας, η ύπαρξη και η διαιώνιση της παραδοσιακής, κλασσικής μεθόδου Pilates δε θα ήταν εφικτή χωρίς τη συμβολή της Roman Kryzanowska. Η έννοια Contrology, το όνομα που είχε εμπνευστεί ο Joseph Pilates για τη μέθοδό του και η αυθεντική κληρονομιά του, είναι δώρα που μετέφερε η Romana στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν παρέκλινε ποτέ από την κλασσική μέθοδο του Joseph Pilates και συνέχισε να την εξασκεί και να τη διδάσκει από το 1942 και μετά, όταν και ξεκίνησε να είναι μαθήτρια του Joseph Pilates.

Η μεγαλύτερη fan του Joseph Pilates

Το 1942 η Romana έγινε δεκτή ως χορεύτρια στο School of American Ballet, την σχολή του George Balanchine. Την ίδια χρονιά διέσχισε για πρώτη φορά το κατώφλι του Joseph Pilates studio. Λόγω κάποιου τραυματισμού δεν ήταν σε θέση να χορέψει και ο Balanchine (όντας και ο ίδιος μαθητής του Pilates) την παρέπεμψε στο Contrology-Art-Studio-Pilates of Joseph Pilates.  Όταν έφτασε εκεί, ο Joseph Pilates της έδωσε σαφείς οδηγίες να μη χορέψει για τουλάχιστον 2 εβδομάδες και να κάνει εντατικά τις ασκήσεις που της έδωσε. Αργότερα αποκάλυψε στη μητέρα της ότι μισούσε το studio. Βρισκόταν μέσα σε ένα παλιό, σκοτεινό κτίριο και το studio μύριζε ιδρώτα. Της είχε φανεί επίσης περίεργο που αυτός ο παράξενος, πικρός και φοβιστικός άντρας ίσα που είχε εξετάσει το πόδι της. Δεν ήθελε να ξαναπάει, ωστόσο η μητέρα της Romana την έπεισε. Σε πολύ λίγο, η Romana είχε αλλάξει γνώμη. Όχι μόνο ο αστράγαλος και το πόδι της ανάρρωσαν, ο χορός και η αντοχή της είχαν επίσης βελτιωθεί. Έτσι από τη μία μέρα στην άλλη έγινε η μεγαλύτερη fan του Joseph Pilates.

Ακολουθώντας τα βήματα του Joseph

Η Romana συνέχισε να πηγαίνει στο studio όσο συχνά μπορούσε, παράλληλα με τις σπουδές χορού, κάποιες φορές και δύο φορές μέσα στην ίδια ημέρα! Κυρίως εξασκούνταν στα όργανα, καθώς τα μαθήματα mat προορίζονταν κυρίως για πελάτες οι οποίοι ταξίδευαν συχνά. Έμαθε όλες τις τεχνικές της Conrtology και μετά από ένα χρόνο η Romana έγινε βοηθός και δίδασκε τάξεις μόνη της. Δούλευε αμισθί ωστόσο λάμβανε όλη τη γνώση για τη μέθοδο κατευθείαν από την «πηγή».

Στα 21 της η Romana παντρεύτηκε έναν ευκατάστατο επιχειρηματία από το Περού, τον Pablo Meija. Αποφάσισαν να μετακομίσουν στο Περού, γεγονός που στενοχώρησε όχι μόνο της μητέρα της αλλά και τον Joseph και την  Clara. Είχε γίνει πλέον στενή φίλη τους, και απαραίτητη στο studio. Η Romana και ο Pablo απέκτησαν δύο παιδιά, τον Paul και τη Sari. Η Romana διατήρησε την επαφή της με το ζεύγος Pilates και όταν το 1958 επέστρεψε στην Αμερική ξεκίνησε να διδάσκει στο studio Pilates και πάλι. Πλέον ο Joseph και η Clara είχαν γεράσει αρκετά, ωστόσε συνέχιζαν να εξασκούνται και να διδάσκουν καθημερινά στο studio. Η φιλία τους πλέον ήταν τόσο δυνατή που τους φώναζε χαϊδευτικά «θείο Joe» και «θεία Clara». Μαζί με τον John Winters η Romana άρχισε να διαχειρίζεται το studio, πέραν των μαθημάτων. Στο βιβλίο του «Return to life through Contrology», ο Joseph Pilates έγραψε ότι η Romana ήταν εκείνη που ακολουθούσε πιστά τα βήματά του.

Η Romana κρατά το studio ζωντανό

Η Romana συνέχισε να δουλεύει και να εξελίσσεται πάνω στη μέθοδο στο studio μέχρι το 1967 όταν και ο Joseph Pilates απεβίωσε. Συνέχισε όμως να εργάζεται εκεί, όπου μαζί με την Clara Pilates διαχειρίζονταν το studio και το 1970 έγινε η γενική manager του «The Pilates Studio» - όπως ήταν το όνομά του εκείνη την εποχή.

Μετά και το θάνατο της Clara το 1977, η Romana συνέχισε να εργάζεται στο studio στη Νέα Υόρκη μαζί με την κόρη της Sari. Αργότερα το 1993 και όταν ακόμη συνεργαζόταν με το Pilates Studio, NY μαζί με την βοήθεια του μαθητή της Bob Liekens δημιούργησε το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Όταν το 2004 διέκοψε την συνεργασία της με το Pilates Studio, NY,  ίδρυσε μαζί με την Sari το Romana’s Pilates και άρχισαν να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο διδάσκοντας την αυθεντική μέθοδο Pilates σε νέους δασκάλους.

Πλήρης αφοσίωση

Η Romana παρακολουθούσε πολύ στενά το επίπεδο των ασκήσεων που δίδασκε και εκτελούσε. Ήταν πολύ αυστηρή και δεν δεχόταν οι μαθητές να κάνουν τις ασκήσεις με μισή καρδιά. Απαιτούσε πλήρη προσοχή και αφοσίωση, ωστόσο η αίσθηση του χιούμορ της και η χαρούμενη στάση της στη ζωή την καθιστούσαν αγαπητή προσωπικότητα. Μερικοί από τους εκπαιδευτές στους οποίους δίδαξε έζησαν μαζί της, έχοντας την ευκαιρία να κάνουν εντατικά μαθήματα.

Ανά τις δεκαετίες η Romana εκπαίδευσε δασκάλους Pilates, οι οποίοι μέχρι και σήμερα εκφράζουν ανοιχτά και απερίφραστα το θαυμασμό για τη δασκάλα τους. Κυρίως όμως εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για το πόσο στωικά, με πάθος και επιμονή διατήρησε και μεταλαμπάδευσε την αυθεντική μέθοδο Pilates, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που τη διδάχθηκε και ίδια τόσα χρόνια πιο πριν.

Η Romana συνέχισε – μέχρι τα βαθιά γεράματα – να παρουσιάζει την αυθεντική, κλασσική μέθοδο Pilates σε όλο τον κόσμο. Ήταν σε θέση να παρουσιάζει απαιτητικές ασκήσεις στην Cadillac με ευκολία ακόμα και στα 80 της.

Όπως και η ίδια η Romana Kryzanowska είχε πει για τον εαυτό της σε μια συνέντευξη: «Κανείς, όσο καλός κι αν είναι, δεν πρόκειται να γίνει τόσο ειδικός στη μέθοδο Pilates, όσο ο ίδιος ο Joseph Pilates» - και κάνοντας μία παύση συνέχισε «αλλά προσωπικά τα καταφέρνω αρκετά καλά».