THE PILATES ELDERS: EVE GENTRY

Η Eve Gentry υπήρξε χορεύτρια του μοντέρνου χορού. Γεννήθηκε στις αρχές του 1900 στο San Bernardino της California και ξεκίνησε να σπουδάζει στο Los Angeles μπαλέτο, χορό δωματίου και folk dance όταν η Martha Graham την ξεχώρισε και της πρόσφερε υποτροφία στη Νέα Υόρκη. Το 1936 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου ξεκίνησε την καριέρα της ως χορεύτρια στην Hanya Holm Company.

Γεννημένη για χορό

Το 1938 χορογράφησε τον «Ενοικιαστή του Δρόμου» (“Tenant of the Street”), το πιο διάσημο χορευτικό έργο της.

Το 1940, η αγωνία να διατηρήσει τη χορογραφία ως μορφή τέχνης και βιοπορισμού οδήγησε την Eve Gentry, μαζί με με τους Ann Hutchinson Guest, Janey Price & Helen Priest Rogers, να ιδρύσουν το Dance Notation Bureau στη Νέα Υόρκη.

Ήταν η πρώτη που δίδαξε Labanotation, ένα σύστημα συμβολισμού για την καταγραφή και ανάλυση της ανθρώπινης κίνησης. Παντρεύτηκε τον παιδικό της έρωτα Bruce Gentry το 1944, το επώνυμο του οποίου επέλεξε ως το επαγγελματικό της, σε αντίθεση με το πατρικό της Henrietta Greenhood.

Η Eve Gentry διηύθυνε της δική της σχολή χορού από το 1944 έως το 1968. Εργάστηκε επίσης ως πανεπιστημιακό μέλος στο High School for the Performing Arts και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης – New York University School of the Arts.

Η γνωριμία με τον Joe Pilates

Χρόνιοι πόνοι στην πλάτη και τα γόνατα την οδήγησαν στο studio του Joseph Pilates, όπου μετά την απόκατάστασή της δούλεψε ως εκπαιδεύτρια Pilates στο πλάι του J. Pilates από το 1938 έως το 1968.

Το 1955, η Eve Gentry αναγκάστηκε να υποστεί σε ολική, ριζική μαστεκτομή λόγω καρκίνου του μαστού και χρειάστηκε τη βοήθεια του Joseph Pilates ακόμα μία φορά. Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης αφαιρέθηκε τόσο μεγάλο μέρος του μυϊκού ιστού που η Eve δεν μπορούσε ούτε να σηκώσει τα χέρια της. Με την εξειδικευμένη βοήθεια του Joseph Pilates κατάφερε όχι μόνο να αποκαταστήσει πλήρως την κίνησή της αλλά και να επιστρέψει στο χορό μέσα σε ένα χρόνο.

Η Eve και ο Joe γύρισαν ένα μοναδικό βίντεο, παρουσιάζοντας την πορεία της αποκατάστασης της Eve μετά την εγχείρηση και το αποτέλεσμα που κατάφεραν από κοινού. Η ανάρρωση της με τη μέθοδο Pilates ήταν τόσο θεαματική που όταν ο Joseph Pilates την παρουσίασε στους γιατρούς με στόχο να διαμορφώσουν συνεργασίες, εκείνοι δεν πίστεψαν ότι το βίντεο ήταν αληθινό.

Τα επόμενα βήματα

Το 1968 η Eve μετακόμισε στη Santa Fe, New Mexico όπου ίδρυσε ένα studio χορού και ένα Pilates studio με εξοπλισμό που της είχε δώσει ο Joe Pilates. Χορογράφησε και χόρεψε την όπερα του Stravinsky La Rossignol με την όπερα της Santa Fe και σε ηλικία 63 ετών στην Villa Lobos Yerma του Jose Limon. Το 1991 συνίδρυσε το Ινστιτούτο για τη Μέθοδο Pilates – The Institute for Pilates Method, με τους Joan Breibart & Michele Larsson.

Με μία καριέρα που ξεπέρασε τα 50 έτη η Eve Gentry ήταν χορεύτρια, εκπαιδευτικός και χορογράφος στη σκηνή, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Τιμήθηκε το 1979 από το Bennington College με το βραβείο του Πρωτοπόρου του Μοντέρνου Χορού (Pioneer of Modern Dance) και ονομάστηκε ως Living Treasure από την πόλη της Santa Fe.

Απεβίωσε το 1994 σε ηλικία 84 ετών, στο σπίτι της στη Santa Fe.

Δείτε τα βίντεο με την Eve Gentry να εξασκεί τη μέθοδο Pilates, πρώτα στο studio Pilates με τον Joseph Pilates και στη συνέχεια να παρουσιάζει την Eve Gentry Technique

The Eve Gentry Technique from PhysicalMind Institute on Vimeo.