The Pilates Elders: Carola Trier

Η Carola Strauss-Trier ήταν ο πρώτος άνθρωπος που άνοιξε studio Pilates μετά τον ίδιο τον Joseph Pilates και τη γυναίκα του Karla. Συνέβαλε σημαντικά στην καθιέρωση της μεθόδου Pilates στα στάδια της αποκατάστασης τραυματισμών και ειδικά για τους επαγγελματίες χορευτές, αθλητές και ακροβάτες.

Η Carola Strauss γεννήθηκε το 1913 στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Ήταν η δεύτερη κόρη του Γερμανού χημικού και φιλοσόφου Eduard Strauss. Από πολύ νωρίς ακολούθησε τα καλλιτεχνικά μονοπάτια και ξεκίνησε να σπουδάζει χορό στη σχολή Folkwang στο Essen.

Με την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία, η οικογένεια της Carola χρειάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα της και να μετεγκατασταθεί στη Γαλλία ώστε να βρει καταφύγιο από το μένος των Γερμανών εναντίον των Εβραίων. Εκεί, σε αναζήτηση νέας καριέρας για βιοποριστικούς λόγους, η Carola ενδιαφέρθηκε για την ακροβατική. Έτσι γνώρισε τον Marcel Naydorf, τον δάσκαλο ακροβατικών, με τον οποίο συνύπαρξαν για αρκετό καιρό, και δημιούργησε το δικό της show χορού με roller-skates το οποίο υπήρξε πολύ επιτυχημένο.

Η Ιστορία όμως την πρόλαβε για ακόμα μία φορά και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ξέσπασε όσο βρισκόταν ακόμα στην Ευρώπη και στα γαλλικά εδάφη. Η Γερμανική Wermacht εισέβαλε στη Γαλλία και η Carola φυλακίστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Gurs. Τελικά κατάφερε να διαφύγει μαζί με τον Marcel και να βρουν καταφύγιο στην «ελεύθερη ζώνη» μέχρις ότου εκδοθεί η visa για τις ΗΠΑ που θα τους έδινε το εισιτήριο για μια νέα ζωή.

Πράγματι η Carola στάθηκε τυχερή και ήταν από τους τελευταίους που έλαβαν την πολυπόθητη visa και διέφυγε μόνη της στις ΗΠΑ ως πρόφυγας πολέμου. Πολύ σύντομα ήταν και πάλι στη σκηνή με την επιτυχημένη της performance με τα roller-skates.

Το 1944 ένα ατύχημα επί σκηνής τη στέλνει να αναζητήσει τη φροντίδα του ορθοπαιδικού Dr. Henry Jordan, στο Lenox hill Hospital, ο οποίος στη συνέχεια την παραπέμπει στον Joseph Pilates αυτοπροσώπως, ώστε να αναλάβει την αποκατάστασή της μετά τον τραυματισμό.

Η γνωριμία της Carola με τον Joseph Pilates την ενθουσίασε όσο τίποτε άλλο! Η Carola είχε εντυπωσιαστεί από την αποτελεσματικότητα της μεθόδου Pilates και συνειδητοποίησε ότι ο Joseph Pilates είχε αναπτύξει μία μοναδική και αυθεντική μέθοδο για την αποκατάσταση των χορευτών. Αφότου ολοκλήρωσε με επιτυχία το δικό της πρόγραμμα αποκατάστασης, παρέμεινε ως μόνιμη guest στο studio του Joseph Pilates και παρακολουθούσε τον ίδιο και τη γυναίκα του στενά στην εκμάθηση και την ανάπτυξη της μεθόδου, ιδίως όταν δούλευαν με περιστατικά ασθενών στο στάδιο της αποκατάστασης.

Παράλληλα, η Carola διεύρυνε την εκπαίδευσή της στο πεδίο και από ιατρικής σκοπιάς. Ο Dr. Henry Jordan της επέτρεψε να τον παρατηρεί και στη συνέχεια να τον βοηθάει κατά τη φροντίδα των ασθενών του, όχι μόνο όσοι ήταν στο στάδιο της αποκατάστασης αλλά και κατά τη διάρκεια των εγχειρήσεων. Προς το τέλος τη δεκαετίας του ’50, αφότου είχε μαθητεύσει στο πλάι του Joseph Pilates για πάνω από 10 χρόνια, αποφάσισε να ανοίξει το δικό της studio Pilates. Στο μεταξύ είχε παντρευτεί  τον Edgar Trier, οπότε το studio άνοιξε κάτω από την επωνυμία Carola S. Trier.

Το studio της Carola Trier βρισκόταν στην 58η οδό της Ν. Υόρκης, μόλις δύο τετράγωνα από εκείνο του Joe & Clara Pilates στην 8η Λεωφόρο. Η πολύχρονη συνεργασία της με τον Dr. Henry Jordan και τον William Liebler από το νοσοκομείο Lenox Hill καθώς και οι γνωριμίες της από το χώρο της show biz της είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί χορευτές να την εμπιστευθούν ως πελάτες της.

Το studio της Carola Trier ήταν μοντέρνο και ιδιαίτερο μινιμαλιστικό, σε αντίθεση με το πιο παλιομοδίτικο studio του Joseph Pilates. Στην 8η Λεωφόρο, κάθε πελάτης ήταν υπεύθυνος για τον εαυτό του και την εξάσκησή του – στο studio της Carola κάθε πελάτης «δούλευε» ένα προς ένα με κάποιο εκπαιδευτή. Η Carola και το προσωπικό τηςετοίμαζαν τον εξοπλισμό, έδιναν οδηγίες και καθοδηγούσαν στενά όσους γυμνάζονταν εκεί. Το studio πήγαινε τόσο καλά που η Carola προσέλαβε αρκετούς συνεργάτες, μερικοί εκ των οποίων ακολούθως έγιναν και οι ίδιοι πρεσβευτές της μεθόδου Pilates όπως η Romana Kryzanowska και η Kathy Grant.

Εκτός όμως από τις διαφορές, η Carola μοιραζόταν με τον Joe Pilates το ίδιο πάθος και αγάπη να αναδείξουν τη μέθοδο Pilates στο ευρύ κοινό. Και η Carola Trier έκανε εξαιρετική δουλειά σε ό,τι αφορά τις δημόσιες σχέσεις.

Λίγο πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση και διδασκαλία της μεθόδου Pilates το 1986, η Carola Trier έγραψε ένα βιβλιο για παιδιά με τον τίτλο «Exercise, What It Is, What It Does» το οποίο σύστηνε τα οφέλη και τη διασκέδαση του να γυμνάζεται κανείς μόνος ή με φίλους. Απεβίωσε στις 28 Οκτωβρίου 2000 στη Ν. Υόρκη, σε ηλικία 89 ετών.

Κρίνοντας από τη σημερινή σκοπιά, είναι ξεκάθαρο ότι ο Joseph Pilates και η περίφημη μέθοδός επωφελήθηκαν από τη συμβολή της Carola Trier. Η μελέτη και η εξάσκηση της μεθόδου στον τομέα της αποκατάστασης μετά από τραυματισμούς, τόσο σε απλούς ανθρώπους όσο και σε επαγγελματίες χορευτές, ακροβάτες και αθλητές. Σήμερα η μέθοδος Pilates και οι ασκήσεις που ανέπτυξε προσωπικά η Carola Trier έχουν καθιερωθεί παγκοσμίως στα κέντρα αποκατάστασης και τα οφέλη τους έχουν αποδειχθεί από πλήθος επιστημονικών μελετών. Η Carola Trier εκπαίδευσε και καθοδήγησε πολλούς εκπαιδευτές Pilates, μεταξύ των οποίων μερικοί από τους σημαντικότερους δασκάλου σήμερα, όπως η Lolita San Miguel , ο Alan Herdman, η Deborah Lessen, ο Jillian Hessel κ.ά. H Carola Trier είναι το πρότυπο καριέρας για πολλούς ενεργούς χορευτές – να γίνουν εκπαιδευτές Pilates, αλλά και το πρότυπο εκπαιδευτή – να μεταλαμπαδεύσουν τη μέθοδο και τα οφέλη της σε προσωπικό επίπεδο, με συνεχή ενασχόληση, καθοδήγηση και φροντίδα