Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ PILATES

Ιστορία

Ο Joseph Hubertus Pilates γεννήθηκε στο Mönchengladbach στη Γερμανία το 1880.  Ξεκίνησε να αναπτύσσει την Μέθοδό του στις αρχές του 1920 μέσα από την  ανάγκη του να υπερνικήσει την δική του φυσική αδυναμία μια και έπασχε από άσθμα και ραχίτιδα.  Ως έφηβος άρχισε να μελετά την ανατομία και την ανθρώπινη φυσιολογία και να εκπαιδεύεται σε δυτικές και ανατολικές πρακτικές εκγύμνασης όπως yoga και πολεμικές τέχνες. Συγχρόνως, ασχολήθηκε με το boxing κερδίζοντας και κάποιες διακρίσεις, ενώ εξελίχθηκε σε δεινό σκιέρ και δύτη.  Το 1912 πήγε στην Αγγλία για να συνεχίσει την εκπαίδευσή του ως boxer.  Στο διάστημα αυτό δούλεψε και ως ακροβάτης σε τσίρκο.

Το 1914 μετά το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου πολέμου βρέθηκε στο Λάνκαστερ κρατούμενος σε στρατόπεδο ανεπιθύμητων μαζί με άλλους γερμανούς. Ήταν εκεί πού άρχισε να αναπτύσσει ένα σύστημα ασκήσεων πού ο ίδιος τότε ονόμασε “Contrology”, Μέθοδο του Ελέγχου πού αργότερα πήρε το όνομά του. Άρχισε να εφαρμόζει την μέθοδό του στους συγκρατουμένους του για να τους βοηθήσει να διατηρήσουν μία καλή φυσική κατάσταση, σκαρφιζόμενος όργανα και χρησιμοποιώντας τα ελατήρια από τα κρεβάτια πού αργότερα πήραν την μορφή των σημερινών οργάνων πού χρησιμοποιούμε στην μέθοδο.

Επιστρέφοντας στην Γερμανία μετά το τέλος του πολέμου, εκπαίδευσε την Στρατιωτική Αστυνομία του Αμβούργου σε μεθόδους αυτοάμυνας και άρχισε να εφαρμόζει την μέθοδό του σε πελάτες. Ήταν τότε πού ήρθε σε επαφή με μεγάλους κινησιολόγους και χορογράφους της εποχής όπως ο Rudolf von Laban, που λέγεται ότι ενσωμάτωσε κάποιες από τις θεωρίες του Pilates στην δική δουλειά, η Mary Wigman, μεγάλη χορεύτρια και χορογράφος.

Το 1925 τον κάλεσαν να εκπαιδεύσει τον Νέο Γερμανικό Στρατό, αλλά καθώς διαφωνούσε με την πολιτική κατεύθυνση της Γερμανίας, αποφάσισε να φύγει.

Έτσι μεταναστεύει στην Αμερική, στην Νέα Υόρκη και το 1926 ανοίγει μαζί με την γυναίκα του το πρώτο του studio.  Οι πρώτοι του πελάτες υπήρξαν χορογράφοι και χορευτές και έτσι γνώρισε τον George Balanchine, την Ruth St. Denis, τον Τed Shawn και πολλούς άλλους όπως την Martha Graham, η οποία χρησιμοποίησε ασκήσεις του Pilates στα δικά της μαθήματα.

Πέθανε το 1967 σε ηλικία 87 ετών. Το όνειρό του ήταν να διδάσκεται η μέθοδός του σε κάθε γειτονιά. Κι έγινε πραγματικότητα.


Μέθοδος

O Pilates πίστευε ότι για να είμαστε ευτυχισμένοι, είναι απαραίτητο να κατακτήσουμε τον έλεγχο του σώματός μας. Ανέπτυξε την μέθοδό του, που ο ίδιος είχε ονομάσει Contrology, με το όραμα της αφομοίωσης αυτού του τρόπου άσκησης στην καθημερινότητά μας κάτι που θα επιτυγχανόταν μέσω της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής ισορροπίας.

Η πνευματική και φυσική αρμονία είναι ο επιτυχής συνδυασμός της άσκησης αυτής. Η ακρίβεια και ο συντονισμός στην εκτέλεση των ασκήσεων δημιουργούν μια εσωτερική ισορροπία. Η ευκολία και η οικονομία στην κίνηση, η ροή και η ισομερής κατανομή της ενέργειας στο σώμα δημιουργούν συναισθήματα ευεξίας. Ο ασκούμενος αποκτά μεγαλύτερη αντοχή στην κούραση που τον βοηθά να αντιμετωπίζει το καθημερινό stress με περισσότερη ευκολία.

Ο Pilates ήταν πραγματικά ιδιοφυής να συλλάβει και να αναπτύξει την μέθοδό του στηριζόμενος στην αρχή ότι μια υγιής σπονδυλική στήλη είναι το κλειδί για μια υγιή φυσική κατάσταση, που χαρίζει στον άνθρωπο δύναμη, σταθεροποίηση, ελαστικότητα, αντοχή και που τον κρατά νέο.

Η ανατομική στάση του σώματος επηρεάζεται κατ’ αρχάς από την θέση της λεκάνης και της σπονδυλικής στήλης. Οι καμπύλες της σπονδυλικής στήλης μας δίνουν την ελαστικότητα να ανταπεξέλθουμε στις εντάσεις και την πίεση της καθημερινότητας πού αποθηκεύονται στο μυοσκελετικό μας σύστημα. Λόγω των πιέσεων αυτών, η σπονδυλική στήλη έχει την τάση να χάνει τις φυσιολογικές της καμπύλες, μετατοπίζοντας τον κορμό και τα άκρα από την επιθυμητή ανατομική στάση. Συγχρόνως βρίσκει τρόπους για να ανταπεξέλθει σ΄αυτές τις μετατοπίσεις, όχι όμως χωρίς κόστος. Αυτό συνήθως σημαίνει εκφύλιση των σπονδύλων και των αρθρώσεων, απώλεια της ελαστικότητας και περιορισμό της κινητικότητας. Μία ισορροπημένη ανατομική στάση μας προσφέρει μία πιο ιδανική λειτουργία όλου του οργανισμού. Καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού, καλύτερη οξυγόνωση μέσω της αναπνοής και καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος μέσα από την επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης, καθώς ανοίγουν τα διαστήματα ανάμεσα στους σπονδύλους από όπου ξεκινούν τα νεύρα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από παθήσεις στην μέση, στον αυχένα, γενικότερα στην σπονδυλική στήλη και στις αρθρώσεις. Πάντα υπάρχει ανάγκη για μια πιο παραδοσιακή αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων, αλλά η πραγματική αλλαγή θα προκύψει από την αντιμετώπιση των αιτιών πού τις προκαλούν και αυτό είναι η ενδυνάμωση του κέντρου του σώματος το Powerhouse (η περιοχή των κοιλιακών και ραχιαίων μυών), όπως ονόμαζε ο ίδιος ο Pilates.

Με μια κλασσική προσέγγιση της μεθόδου Pilates το σώμα θα αρχίσει να βελτιώνεται, να ισορροπεί και να αλλάζει μέσα από την κίνηση, να αλλάζει εκ των έσω πρός τα έξω, επιτρέποντας στον άνθρωπο να ανακαλύπτει και να αισθάνεται αυτές τις αλλαγές αποκτώντας ένα μακρύ, επιμήκη κορμό με υγιείς αρθρώσεις πριν να αναπτύξει μυικό όγκο.

Η Σταθεροποίηση, ο Έλεγχος, η Συγκέντρωση, η Ροή της Κίνησης, η Αναπνοή και η Ακρίβεια στην κίνηση είναι οι αρχές στις οποίες στηρίζεται η Μέθοδος για να δημιουργήσουμε μυική μνήμη και να αποκτήσουμε πνευματική και φυσική ισορροπία, ευθυγραμμισμένη στάση σώματος, αντοχή, ενδυνάμωση, ελαστικότητα, μεγαλύτερη κινητικότητα, αυτογνωσία και να παραμείνουμε νέοι μια και όπως έλεγε ο Pilates «είμαστε τόσο νέοι, όσο νέα είναι η σπονδυλική μας στήλη».